Vuosi lähenee loppuaan. Monelle yrittäjälle ja yritykselle se merkitsee myös tilikauden päättymistä. Koska loppuvuotena on usein paljon kaikkea muutakin kiirettä ja puuhaa, niin kokosimme yhteen pienen muistilistan, mitä kannattaa muistaa ennen tilikauden päättymistä. Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua!

Tekemättömät matkalaskut

Tee ennen vuoden vaihdetta valmiiksi kuluvan vuoden matkalaskut. Näin ne saadaan kuluksi oikealle tilikaudelle ja asia tulee hyvissä ajoin hoidetuksi ja tieto saadaan myös tilinpäätökseen.

Omalta tililtä maksetut ostokset

Siirrä varat, joita olet velkaa itsellesi firman tililtä omalle tilille. Välillä saattaa olla tilanteita, että tulee käytettyä omaa korttia firman ostoksiin.  Ennen vuoden vaihdetta on hyvä koota kuitit, joita olet maksanut omaan piikkiin ja siirtää vastaava summa rahaa yrityksen tililtä omalle tilille. Jos tilanteesi on päinvastainen ja olet rahoittanut henkilökohtaisia hankintoja yrityksesi tililtä, hoida velkasi kuntoon ennen tilikauden päättymistä.

Myyntilaskut

Muista laskuttaa luovutetut tuotteet ja palvelut viimeistään kuukauden loputtua, jotta saat kirjanpidon kiinni ja  rahat mahdollisimman nopeasti kassaan. Mikäli tarvetta kuitenkin ilmenee nopeammalla kassavirralle, kysy Rahoittajalta tarjousta.

Arvioitu tilikauden tulos

Kun tilikautta on takana noin 10 kuukautta, on yrityksen koko tilikauden tulos arvioitavissa. Näin voi arvioida myös maksettavaksi tulevien verojen määrää ja käyttää tietoa erilaisten yritystoimintaasi koskevien päätöksien tukena. Hyvä kirjanpitäjä osaa auttaa.

Palkkojen lakisääteisten vakuutusten lopulliset maksut 

Jos työllistät henkilöitä, vakuutusyhtiöt lähettävät tammikuussa tehtävien vuosi-ilmoitusten perusteella tasauslaskelman lakisääteisistä vakuutusmaksuista 2017. Mahdolliset palautukset tai lisämaksut on mahdollista laskea etukäteen ja näin välttyä yllätyksiltä. Tämä on tärkeä asia kassanhallinnan kannalta.

Hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjat

Valmistele kaikki puuttuvat pöytäkirjat, joita tilinpäätöksessä tullaan tarvitsemaan. Näitä ovat kaikkien hallituksen kokouksien pöytäkirjat, yhtiökokouksen pöytäkirja ja mahdollisten ylimääräisten yhtiökokousten pöytäkirjat.