Kevytyrittäjyys on noussut viime vuosina suosituksi tavaksi yrittää ja se on kasvattanut suosiotaan väylänä yrittäjyyteen. Haastattelimme Kaarinalaista kevytyrittäjä Lea Lainetta koskien hänen melko tuoretta kevytyrittäjyysurapolkuaan ja ajatuksiaan kevytyrittäjäksi ryhtymisestä ja sellaisena toimimisesta. Aihe koskettaa myös Corona Capitalin Rahoittaja.fi- laskurahoituspalvelua, sillä saamme viikottain kyselyitä mahdollisuudesta rahoittaa eri laskutuspalvelujen avulla laskutettuja laskuja. Jutun loppu puolella otamme kantaa myös meiltä usein kysyttyyn kysymykseen; Voiko kevytyrittäjä myydä laskujaan eli käyttää laskurahoitusta hyväkseen? Kannattaa siis lukea koko juttu!

Kuka olet?

Olen Lea Laine, 30-vuotias kahden pienen lapsen äiti. Toimin projektipäällikkönä IT-alalla, mutta tällä hetkellä olen vanhempainvapaalla kokopäivätyöstäni. Olen harrastanut voimistelua koko ikäni ja aikuisiällä vetänyt aikuisten kuntojumppatunteja. Ohjaan myös lasten ja nuorten voimistelutunteja.

Mitä työtä teet kevytyrittäjänä?

Kirjoitan artikkeleita ja sisältöjä esimerkiksi erilaisille nettisivustoille ja verkkokaupoille. Yleensä kyseessä on yritys, joka haluaa keskittyä avainosaamiseensa sen sijaan, että  käyttäisi aikaansa nettisivujen sisällön tuottamiseen. Toimin myös osa-aikaisesti liikunnan ohjaajana.  Harkitsen laskuttavani satunnaiset jumppaohjaukset erilaisissa tapahtumissa jatkossa myös kevytyrittäjäpalvelun kautta.

puistojumppaa

Miten päätit ryhtyä kevytyrittäjäksi?

Ajatus alkoi muhia päässäni ennen äitiyslomalle jäämistä. Minua kiinnosti mahdollisuus työskennellä vanhempainvapaalla sunnuntaisin tai pyhäpäivinä lisätienestin ansaitsemiseksi. Samaan aikaan totesin läheisten yrittäjätuttavieni painivan ajankäyttöongelmien kanssa. He halusivat päivittää nettisivujaan blogipostauksilla oman alansa ajankohtaisista aiheista, mutta aikaa ei ikinä tuntunut riittävän ydinhommilta. Tarjosin apuani ja siitä oltiinkin kiinnostuneita. Näin päätin perehtyä eri vaihtoehtoihin, kuinka laskuttaa tekemäni työ. Totesin pian, että toiminimen kautta laskuttaminen toisi mukanaan turhan paljon kirjanpitoon, verotukseen ja viranomaisilmoituksiin liittyvää byrokratiaa. Omalla kohdallani kun kyse tulisi kuitenkin olemaan vain satunnaisista, pienistä laskutettavista töistä. Ystäväni suositteli tutustumaan kevytyrittäjyyteen eli laskutuspalvelun käyttöön. Sen riskittömyys ja matala kynnys toiminnan aloittamiseen eivät jättäneet enää paljon tekosyitä olla kokeilematta siipiäni.

Miksi koet kevytyrittäjyyden olevan sinulle paras vaihtoehto?

Helppous

Kuten jo mainitsinkin, olen vanhempainvapaalla ja voin työskennellä ainoastaan sunnuntaisin ja pyhäpäivinä menettämättä oikeuttani äitiys- ja vanhempainrahaan. Lapsiarjen pyörittämisen ollessa etusijalla aikaa ei jää kovinkaan suurille työmäärille ja toimeksiannot ovat satunnaisia. Koen yrittäjyyden tuomien kirjanpitovelvollisuuksien ja muun byrokratian olevan turhan suuri vaiva tekemääni pienehköön työmäärään nähden. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen oli äärettömän helppoa, vaivatonta ja nopeaa. Mikäli rekisteröityminen ja toiminnan aloittaminen olisi ollut monimutkaisempaa tai enemmän aikaa vievää, homma olisi saattanut jäädä tekemättä.

Riskittömyys

Toinen painava tekijä vaakakupissa oli toiminnan riskittömyys. Aloituskustannukset ovat 0 euroa (ainakin ukko.fi –palvelun kanssa) ja laskutuspalvelusta joutuu muutenkin maksamaan vasta, kun laskuttaa jotain. Näin ollen taloudellinen riski on lähes olematon. Joiltain laskutuspalveluiden tarjoajilta saa halutessaan myös laskujen rahoituspalvelua. Tällöin omasta laskustaan saa rahat tilille samantien ilman, että joutuu odottamaan asiakkaan maksua. Itse en ole kokenut tätä tarpeelliseksi, mutta ymmärrän hyvin palvelun edut tietyissä tilanteissa, jos esimerkiksi asiakkaan maksuvalmiudesta on epäilyksiä.

Onko kevytyrittäjyydessä puolia, jotka saivat sinut empimään kevytyrittäjäksi ryhtymistä?

Ei oikeastaan. Pohdin hetken vaikuttaisiko kevytyrittäjyys työttömyystukiin, mikäli tulevaisuudessa jäisi työttömäksi. Googlattuani asiaa, sain kuitenkin nopeasti selville, ettei tämän suhteen olisi riskiä. Päivärahaa soviteltaisiin saatujen tulojen mukaan ja omalla kohdalla ne kun olisivat sivutoimisia, satunnaisia ja pienehköjä, en pidä asiaa ongelmana.

Mitä terveisiä lähettäisit kevytyrittäjyyttä harkitseville?

”Onni suosii rohkeaa!” Tämä on ehkä kliseinen ja kulunut sanonta, mutta pitää useimmiten paikkansa. Mikäli sinulla on halua ja intoa tehdä työtä jollekin, joka on palveluistasi kiinnostunut, mutta et ole vielä varma riittääkö rahkeet täysyrittäjyyteen, ryhdy ihmeessä kevytyrittäjäksi! Itse olen ollut erittäin tyytyväinen. Aloittaminen oli helppoa ja toiminta hyvin huoletonta.

Kevytyrittäjä + laskurahoitus| Rahoittaja.fi

Voiko kevytyrittäjä rahoittaa laskutuspalvelun avulla tekemiään laskuja Rahoittaja.fi:ssä?

Olemme tehneet jonkin verran yhteistyötä Ukko.fi:n ja OP Kevytyrittäjäpalvelun kanssa ja selvittäneet, että kummankaan tahon tarjoaman laskutuspalvelun kautta tehtyjä laskuja ei voi rahoittaa. Ukko.fi:n asiakaspalvelun suora kanta asiaan kuuluu näin: ”Laskutuspalvelun käyttäjällä, eli laskuttajalla ei ole oikeutta myydä laskujaan eteenpäin, koska laskutus tapahtuu palvelun nimellä ja y-tunnuksella.” Toisaalta jotkut laskutuspalvelut tarjoavat kevytyrittäjälle mahdollisuutta nostaa palkkaa heti. Käytännössä tämä vastaa laskurahoituksen tuomaa hyötyä, sillä kevytyrittäjä saa rahat laskustaan heti.  Esimerkiksi Free-laskutuksella on käytössä PikaPalkka-niminen palvelu, jonka käyttö maksaa 3 % laskun summasta.

Suomessa toimivia Laskutuspalveluja Kevytyrittäjille palvelumaksuineen kesällä 2019

Palvelu Palvelumaksu
Työt rahaksi 1-5 %
OP Kevytyrittäjä 5 %
Odeal 2-5 %
4eze.fi 3.5-4 %
Finjob 4 %
Free-laskutus 4 %
Toimipiste.fi 5 %
Ukko.fi 5 %
Omapaja 5 %
Eezy 3-5 %

Corona Capital Oy:n Rahoittaja.fi on joustava ja nopea laskurahoitus ja yrityslainapalvelu. Kauttamme muutat välittömästi rahaksi niin yksittäiset laskut kuin koko reskontrankin. Vahvuuksiamme ovat nopeus, välittömyys ja joustavuus. Rahat ovat parhaimmillaan yrityksesi tilillä 20 minuutissa ilman monimutkaisia sopimuksia tai kiinteitä kuluja. Lähetä lasku myynti@coronacapital.fi ja annamme tarjouksen laskustasi. Lisäksi myönnämme myös yrityslainaa 50 000 euroon saakka.