Factoring ja laskujen myynti ovat lähellä toisiaan: molemmissa on kyse rahoituksen saamisesta laskusaatavia vastaan.

Molemmat ovat nopeita tapoja hankkia rahoitusta. Toisinaan factoring on parempi vaihtoehto, toisinaan laskujen myynti.

Mitä factoring tarkoittaa?

Factoring on rahoitusmuoto, jossa rahoitusyhtiö tarjoaa yrityksellesi luottoa saatavia vastaan. Laskut toimivat siis rahoituksen vakuutena.

Factoring-rahoituksen kustannukset

Factoring-rahoituksessa kustannukset muodostuvat:

  • Luoton korosta
  • Laskukohtaisesta palkkiosta
  • Vuosittaisesta hoitopalkkiosta

Rahoituksen ehdot sovitaan tarkemmin yrityksesi ja rahoituksen tarjoajan kesken.

Factoring sopii yrityksellesi, jos

  • Asiakkaasi ovat muita kotimaisia yrityksiä.
  • Kun annat asiakkaillesi pitkän maksuajan.

Varsinkin jos tarjoat pitkää maksuaikaa, voi factoring auttaa yritystäsi selvästi. Voit siis asiakkaillesi esimerkiksi 60 päivää maksuaikaa ja factoringin avulla saat rahan käyttöösi käytännössä heti.

Kirjanpidossa factoring on lyhytaikaista velkaa. Sen korot ja palkkiot kirjataan tuloslaskelmassa kuluksi. Rahoituksen vakuutena toimivat myyntisaatavat taas esitetään taseen liitetiedostoissa.

Factoring ja laskujen myynti

Yrittäjän kannalta factoring ja laskujen myynti ovat lähellä toisiaan: sinulla on laskuja, joita vastaan saat rahaa rahoitusyritykseltä.

Factoring on luottoa saamisiaan vastaan. Jos asiakkaasi ei maksa laskujaan, vastaa yrityksesi tappiosta. Kun asiaasi maksaa laskunsa, maksat lainan korkoa. Laskujen myynnin yhteydessä taas rahoituslaitos ostaa myyntilaskun ja maksaa sinulle osan laskun loppusummasta parhaimmillaan viidessätoista minuutissa.

Factoring on luonteeltaan jatkuva luottosopimus, laskujen myynti taas on tyypillisesti kertaluonteinen liiketoimi. Sen vuoksi factoring sopii sinulle, kun haluat säännöllisesti kierrättää laskut rahoitusyhtiön kautta. Laskujen myynti taas on valintasi silloin, kun haluat muuttaa yksittäisen laskun heti rahaksi.